ස්වභාව ධර්මය අපට අගනා දායාදයන් රැසක් තිළිණ කර තිබෙනවා. ඉන් විපුල ඵල නෙලා ගැනීමට තවමත් මිනිසා සමත් වී ඇත්ද යන්න තරමක සැකයක්. ඉතින් මේ සොබා දහමේ අගනා තිළිණයක රස ගුණ සෙවීමේ වෑයමක්.
දෙළුම් යනු..
අයන්, මැන්ගනිස්, පොස්පරස්, සිලිනියම්, සින්ක්, කොපර්, කැල්සයම්, ෆයිබර්, සෝඩියම්, පොටෑසි-යම්, ප්රෝටීන්, මැග්නීසියම් මෙන්ම විටමින් C,K,B6 වලින් පොහොසත් දෙළුම් ඖෂධීය ගුණයෙන් පිරිපුන් පළතුරක් බව අප සියලු දෙනාම පාහේ දන්නා කරුණක්. ඉතින් අපි බලමු දෙළුම් වලින් අපට ලබා ගත හැකි ප්රයෝජන මොනවද කියලා?
- මතක ශක්තිය වර්ධනය කරයි
- පිළිකා සෛල විනාස කරයි.
- ශරීර දුබලතාවය දුරු වෙයි.
- අන්ත්රය ආශ්රිත රෝග වලට ගුණ දායකයි.
- නිතර ඇදුම රෝගයෙන් පෙලෙන අයට ගුණ දායකයි.
- දෙළුම් කොළ ඇස් රෝග සුව කරයි.
- හර්දය ආශ්රිත රෝග වලට ගුණ දායකයි.
- දෙළුම් ඇට දිනපතා ආහාරයට ගැනීමෙන් තරුණ බව සුරැකේ
- මුත්රා ආශ්රිත සියලුම රෝග වලට ගුණදායකයි.
දෙළුම් සමඟ සුව වෙමු
- නාසයෙන් ලේ යනවාට –දෙළුම් යුෂ බිංදු පහක් පමණ නාසයට දමන්න.
- අර්ශස් නිසා ලේ යනවාට –දෙළුම් ලෙලි කලන් 12 ,වතුර පත අට එකට සිඳ පත බාගය බැගින් වියලි ඉඟුරු කුඩු මංචාඩි පහක් සහ මී පැණි තේ හැන්දක් දමා උදේ හවස බොන්න.
- කෑම අරුචියට – ඉදුණු දෙළුම් මද යුෂ සහිඳ ලුණු ස්වල්පයක් හා මී පැණි සමඟ මිශ්ර කර ටික ටික බොන්න.
- මුඛයේ ආබාධ වලට –දෙළුම් ගසේ පොතු කොළ තැම්බූ වතුරෙන් කට සෝදන්න.
- අතීසාරයට – ළපටි දෙළුම් ගෙඩි උණු අළුපල්ලේ තම්බා කොටා මිරිකා
- ගත් යුෂ මී පැණි සමග වරකට ග්රෑම් 25 බැගින් බොන්න.
- සෙම් රෝග වලට –දෙළුම් මල් එළකිරෙන් තම්බා මී පැණි සමග වරින් වර ගැනීමෙන් සෙම් රෝග දුරුවෙයි.
චම්මි