කැරට් අල වලින් සම්බෝල හෝ සලාද සකසා තිබුණාට කැරට් කොළ වලිනුත් රසවත් සම්බෝල හදන්න හැකි බව දැන සිටියාද? වෙළඳපලේ කොළත් සමඟ කැරට් මිලදී ගැනීමට තිබුණ ද බොහෝ දෙනා කරන්නේ කැරට් අල පමණක් මිලට ගැනීම හෝ කොළ ටික කපා ඉවත් කර දැමීමයි. නමුත් රාබු කොළ මෙන් කැරට් කොළ ද ඉතාමත් රසවත් ආහාරයක්.
අවශ්ය ද්රව්ය :
- කැරට් කොළ
- ගා ගත් පොල් ස්වල්පයක්
- රතු ළූණු ගෙඩි 2
- අමු මිරිස් කරල් 2
- ගම්මිරිස්
- ලුණු
- දෙහි යුෂ
- උම්බලකඩ
සාදාගන්නා අයුරු:
කැරට් කොළ ලුණු වතුර යොදා සෝදාගෙන සිහින්ව ලියා ගන්න. රතු ළූණු සහ අමු මිරිස් ද සිහින්ව ලියාගන්න. ගාගත් පොල්වලට අවශ්ය පමණට උම්බලකඩ, ගම්මිරිස්, ලුණු ටිකක් එකතු කරල හොදට අතින් අනාගන්න. අවසානයට දෙහි යුෂ ටිකක් එකතු කරගන්න. කැමති නම් කහ ස්වල්පයක් ද එකතු කර ගන්න. 4සම්බෝල පමණක් නොව මැල්ලුමක් ලෙසින් ද සාදාගත හැකියි. ඒ සඳහා මැටි ඇතිලියකට තෙල් බිංදු කිහිපයක් දමා රත්වනවිට සකසා ගත් සම්බෝලය දමා කලවම් කරන්න.
ගොටු කොළ/ පාස්ලි වැනි රසයෙන් යුත් නැවුම් කැරට් කොල සම්බෝල ඉතාමත් රසයි වගේම ගුණයි. කැරට් කොළ ප්රෝටීන්, ඛනිජ සහ විටමින් බහුල පෝෂ්යදායී වේ. කැරට් වල මෙන් මෙන් සය ගුණයක් විටමින් C අඩංගු වන අතර එය පොටෑසියම් හා කැල්සියම් උල්පතකි. කෘමිනාශක අධික ලෙස ඉසින ලද වාණිජ කැරට් වල කොළ නම් පරිභෝජනයට නුසුදු බව අනිවාර්යයෙන්ම මතක තබාගන්න.
– කල්හාරී –