දිදුලන සමක් ලබා ගැනීම සඳහා ඔබ මොනතරම් නිෂ්පාදන භාවිතා කළත් ඔබ පරිභෝජනය කරන ආහාර වල අඩංගු පෝෂ්ය කොටස් ඒ සඳහා තීරණාත්මක කාර්යභාරයක් ඉටු කරනවා. සමහර පෝෂ්ය පදාර්ථ සමේ පැහැය වර්ධනය කිරීම සඳහා සෘජුවම ක්රියා කරන නිසා දිදුලන සමක් ලබා ගැනීමට ඔබ නිතර පරිභෝජනය කළ යුතු ආහාර මොනවාදැයි සොයා බලමු.
අලිගැට පේර
අලිගැට පේර සෞඛ්ය සම්පන්න මේද වලින් පිරී ඇති අතර විශේෂයෙන් මොනොසැටරේටඩ් මේද, ඔබේ සම තෙතමනය රඳා පවත්වා ගනිමින් සම නිරෝගීව තබා ගැනීමට උපකාරී වනවා. විටමින් E සහ C ඇතුළු ප්රතිඔක්සිකාරක ද අලිගැටපේර වල අඩංගු වන අතර එය ඔබේ සම ඔක්සිකාරක ආතතියෙන් ආරක්ෂා කරමින් වයසට යාමේ සලකුණු අඩු කිරීමට උපකාරී වෙනවා . අලිගැටපේර වල ඉහළ තන්තු අන්තර්ගතය ආහාර දිරවීමට උපකාරී වන අතර, කුරුලෑ ඇතිවීම අඩු කිරීමෙන් පැහැදිලිවම සම පෝෂණය කරමින් නීරෝගී කරයි.
බ්ලූබෙරි
බ්ලූබෙරි ප්රතිඔක්සිකාරක, විශේෂයෙන් ඇන්තොසියානින් වලින් පිරී ඇති අතර, එය සමේ ඇතිවිය හැකි දැවිල්ලට එරෙහිව සටන් කරන අතර සමේ ඇතිවිය හැකි වෙනත් හානිවලට එරෙහිව සටන් කරනවා.ඒ වගේම ඔබේ සම UV හානිවලින් ආරක්ෂා කිරීමට, සම වයසට යාම වැළැක්වීමට සහ සමේ නම්යතාවය සහ සිනිඳු බව සඳහා අත්යවශ්ය වන කොලජන් නිෂ්පාදනය ප්රවර්ධනය කිරීමට උපකාරී වීමට blueberry වල අඩංගු පෝෂ්ය පදාර්ථ වලට හැකියාව තියෙනවා.
සැමන්
සැමන් යනු ඔමේගා-3 මේද අම්ලවල ඉහළම ප්රභවයක් වන අතර ඔමේගා-3 සමේ ලිපිඩ බාධකය පවත්වා ගැනීමට, තෙතමනය රඳා පවත්වා ගැනීමට සහ වියළි බව වැළැක්වීමට උපකාරී වෙනවා. ඊට අමතරව ඔමේගා 3 මගින් හිරු එළියෙන් සමට ඇතිවිය හැකි හානිවලින් ආරක්ෂා කරන අතර සමේ රැළි ඇති වීම අවම කරමින් ඔබේ සම තරුණ හා දීප්තිමත් ලෙස තබා ගනී.
නිවිති
නිවිති නිරෝගී සමක් සඳහා අත්යවශ්ය විටමින් A, C සහ K වලින් පොහොසත් ආහාරයකි. නිවිති වල අඩංගු වන විටමින් A සෛල පිරිවැටුම ප්රවර්ධනය කරමින් සම අලුත් කිරීමට උපකාරී වනවා . ප්රබල ප්රතිඔක්සිකාරකයක් වන විටමින් C, කොලජන් නිෂ්පාදනයට උපකාරී වන අතර, විටමින් K අඳුරු කව අඩු කිරීමට සහ සමේ වර්ණය වැඩි දියුණු කිරීමට උපකාරී වනවා
ඇට වර්ග (විශේෂයෙන් Walnuts)
ඇට වර්ග සෞඛ්ය සම්පන්න මේද සහ ප්රතිඔක්සිකාරකවල විශිෂ්ට ප්රභවයක් ලෙස සැලකෙනවා. විශේෂයෙන් Walnuts ඔමේගා-3 මේද අම්ල වලින් පොහොසත් වන අතර එය සමේ ඇතිවිය හැකි දැවිල්ල තත්ත්වයන් අඩු කරන අතර සමේ සජලනය සඳහා සහාය වනවා. සම ඔක්සිකාරක හානිවලින් ආරක්ෂා කරන විටමින් E සහ තුවාල සුව කිරීමට සහ කුරුලෑ වැළැක්වීමට උපකාරී වන සින්ක් ද ඒවායේ අඩංගු වනවා.
තක්කාලි
තක්කාලි යනු හිරු එළියෙන් සිදුවන හානියෙන් සහ පාරිසරික ආතතීන්ගෙන් සම ආරක්ෂා කිරීමට උපකාරී වන ප්රබල ප්රතිඔක්සිකාරකයක් වන ලයිකොපීන් අඩංගු ප්රභවයකි. සමේ ව්යුහයට සහ ප්රත්යාස්ථතාවයට වැදගත් වන කොලජන් නිෂ්පාදනය ද ලයිකොපීන් මගින් ප්රවර්ධනය කරනවා. තක්කාලි පරිභෝජනය කිරීම මගින් ඔබේ සමේ පැහැය වැඩි දියුණු කර සමේ වර්ණය ඒකාකාරීව තබා ගැනීමට හැකියාව ලැබෙනවා
බතල
බතල බීටා-කැරොටින් වලින් පොහොසත් වන අතර ශරීරය එය විටමින් A බවට පරිවර්තනය කරනවා. මෙම විටමින් සමේ සෞඛ්යයට ඉතා වැදගත් වන්නේ එය සමේ සෛල නිෂ්පාදනය පවත්වා ගැනීමට සහ සෞඛ්ය සම්පන්න, දිදුලන පැහැයක් ප්රවර්ධනය කිරීමට උපකාරී වන බැවිනි. බතල වල ඇති ප්රතිඔක්සිකාරක සම පාරිසරික හානිවලින් ආරක්ෂා කරන අතර වයසට යාමේ සලකුණු අඩු කරයි.
පැඟිරි පලතුරු
දොඩම්, මිදි, ලෙමන් සහ දෙහි වැනි පැඟිරි පලතුරු වල විටමින් C බහුල වන අතර එය කොලජන් සංස්ලේෂණය සඳහා අත්යවශ්ය වනවා. කොලජන් යනු සමේ ව්යුහය සහ ප්රත්යාස්ථතාව සඳහා වගකිව යුතු ප්රෝටීනයයි. මෙවැනි පලතුරු දිනපතා පරිභෝජනය කිරීමෙන් සම පැහැපත් කිරීමට, සියුම් රේඛා අඩු කිරීමට සහ හිරු කිරනින් ඇතිවිය හැකි හානි වලට එරෙහිව සටන් කිරීමට හැකියාව ලැබෙනවා.
කැරට්
කැරට් වලද බතල මෙන් බීටා-කැරොටින් ඉහළ මට්ටමක පවතින අතර ඒ හා සමානව සමට ප්රතිලාභ ලබා දෙනවා . බීටා-කැරොටින් UV හානිවලින් සම ආරක්ෂා කිරීමට සහ සමේ රැළි සහිත පෙනුම අඩු කිරීමට උපකාරී වනවා . එය සමේ වර්ණය වැඩි කිරීමට සහ සමේ ස්වාභාවික සුව කිරීමේ ක්රියාවලියට සහාය වීමෙන් සෞඛ්ය සම්පන්න, දීප්තිමත් දීප්තියක් ලබා දීමට දායක වනවා.
හරිත තේ
හරිත තේ යනු සමේ සෞඛ්යය සම්බන්ධව ප්රබලව ක්රියා කරන දෙයකි. එහි ප්රබල ප්රතිඔක්සිකාරක සහ ප්රති-ගිනි අවුලුවන බලපෑම් ඇති පොලිෆෙනෝල්, විශේෂයෙන් කැටචින් අඩංගු වනවා . මෙම සංයෝග UV හානිවලින් සම ආරක්ෂා කරමින්,සමේ ඇතිවිය හැකි රතු පැහැ ලප අඩු කරයි. ඒ වගේම කොලජන් සංස්ලේෂණය ප්රවර්ධනය කිරීමෙන් හරිත තේ මගින් සමේ නම්යතාවය වැඩි දියුණු කළ හැකි අතර වයසට යාමේ සලකුණු ඇති වීමද වළක්වා ගත හැකිය.
මෙම ආහාර ඔබේ ආහාර වේලට ඇතුළත් කිරීමෙන් ඔබේ සමේ සෞඛ්යයට සහ පෙනුමට සැලකිය යුතු බලපෑමක් ඇති කළ හැකිය. නිවැරදි පෝෂ්ය පදාර්ථ වලින් ඔබේ ශරීරය පෝෂණය කිරීමෙන් දිදුලන සමක් ලබාගත හැකි වන අතර මීට අමතරව ඉතා හොඳින් වතුර පානය කිරීම සහ ඔබේ සමට ගැලපෙන ස්කින් කෙයා රූටීන් එකක් අනුගමනය කිරීම මගින්ද ඔබට තවත් හොඳ ප්රතිඵල ලබා දෙනවා.
ReplyForwardAdd reaction |