සුදුළූණු වල ඔබ නොදන්නා ගුණ 

සුදුළූණු රසකාරකයක් පමණක් ද?

සුදුළූණු, එහි තියුණු සුවඳ සහ සුවිශේෂී රසය නිසා ම සියවස් ගණනාවක් පුරා ලොව පුරා මුළුතැන්ගෙයි ප්‍රධාන අමුද්‍රව්‍යයක් ලෙස භාවිතයේ පවතී. කෑම වර්ගවල රසය වැඩි කිරීමට ඇති හැකියාව සම්බන්ධයෙන් ජනප්‍රිය මෙම කුඩා බල්බයක් වැනි සුදුළූණු ඖෂධීය වටිනාකමකින් පොහොසත් ඉතිහාසයකට ද හිමිකම් කියයි. සූපශාස්ත්‍රයෙන් ඔබ්බට ගියහොත්, සුදුළූණු ඔබ නොදන්නා සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභ රාශියක නිධානයක් මෙන් වෙයි. ප්‍රතිශක්තිකරණ පද්ධතිය ඉහළ නැංවීමේ සිට හෘද සෞඛ්‍යය ප්‍රවර්ධනය කිරීම දක්වා සුදුළූණු වල ඖෂධීය ගුණාංග ලොව පුරා ජනප්‍රියත්වයට පත් ව ඇත. මෙම ලිපියෙන් අපි සුදුළූණුවල ඇති සැඟවුණු පෝෂණීය ගුණ පිළිබඳ ව සාකච්ඡා කරමු.

ප්‍රතිශක්තිකරණ පද්ධතියට ඉතා හිතකරයි.

සුදුළූණු වල ඇලිසින් නම් ප්‍රති-ක්ෂුද්‍ර ජීවී ගුණ ඇති ප්‍රබල සංයෝගයක් වේ. මෙම සංයෝගය ශරීරයේ ආසාදනවලට එරෙහිව සටන් කිරීමට සහ ශක්තිමත් ප්‍රතිශක්තිකරණ පද්ධතියකට සහාය වේ. සුදුළූණු නිතිපතා පරිභෝජනය කිරීමෙන් සෙම්ප්‍රතිශ්‍යාව සහ උණ ඇතිවීමේ අවදානම අවම කර ගත හැකි අතර ප්‍රතිශක්තිකරණ පද්ධතිය ඉහළම තත්ත්වයේ තබා ගත හැකිය.

හෘද සෞඛ්‍ය වැඩි දියුණු කරයි.

අධ්‍යයනවලින් හෙළි වී ඇත්තේ සුදුළූණු රුධිර පීඩනය සහ කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම අඩු කිරීමට උපකාරී වන අතර එය හෘද වාහිනී රෝගවලට එරෙහි සටනේ විශිෂ්ටයෙකු බවයි. ඇලිසින් මෙහිදී ද වැදගත් කාර්යභාරයක් ඉටු කරයි, එය රුධිර නාල ලිහිල් කිරීමට, වඩා හොඳ රුධිර සංසරණයක් ප්‍රවර්ධනය කිරීමට සහ හෘද ආශ්‍රිත ගැටළු ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කිරීමට උපකාරී වේ.

පිළිකා වැළැක්වීම

සුදුළූණු වල කාබනික සල්ෆර් සංයෝග අඩංගු වන අතර ඒවා පිළිකා වැළැක්වීමට සම්බන්ධ වේ. මෙම සංයෝග පිළිකා සෛල වර්ධනයට බාධා කිරීමට සහ ආමාශයේ සහ මහා බඩවැලේ පිළිකා ඇතුළු ඇතැම් පිළිකා වර්ග ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කිරීමට උපකාරී වේ. ඒ අනුව සුදුළූණු ආහාරයට ගැනීම මගින් පිළිකා අවදානම අඩු කර ගත හැකි වේ.

විෂ ඉවත් කිරීමට දායක වෙයි.

සුදුළුණු සිරුරේ ස්වභාවික විෂ ඉවත් කිරීමේ ක්‍රියාවලියට සහාය වේ. එය ආහාර ජීර්ණ පද්ධතියෙන් විෂ ද්‍රව්‍ය පෙරන එන්සයිම නිපදවීමට අක්මාවට උපකාර කරයි. සුදුළූණු නිතිපතා පරිභෝජනය ශරීරයෙන් හානිකර ද්‍රව්‍ය ඉවත් කිරීමට, සමස්ත සෞඛ්‍යය සහ යහපැවැත්ම ප්‍රවර්ධනය කිරීමට උපකාරී වේ.

පෝෂ්‍ය පදාර්ථ වලින් අනූනයි.

සුදුළූණු අඩු කැලරි පමණක් නොව අත්‍යවශ්‍ය පෝෂ්‍ය පදාර්ථ වලින් ද පිරී ඇත. එහි විටමින් සී සහ බී 6, මැංගනීස් සහ සෙලේනියම් අඩංගු වන අතර ඒවා ඔබේ සිරුර සෞඛ්‍ය සම්පන්නව තබා ගැනීම සඳහා වැදගත් කාර්යභාරයක් ඉටු කරයි. මෙම පෝෂ්‍ය පදාර්ථ විවිධ කායික ක්‍රියාවලීන්ගේ නිසි ක්‍රියාකාරිත්වයට දායක වේ.

ඒ අනුව සුදුළූණු යනු ආහාර රසකාරකයකින් ඔබ්බට ගිය පෝෂණයෙන් අනූන දෙයක් බව දැන් ඔබට පැහැදිලි ඇති. ඉන් හමන සැර සුවඳ නිසා බොහෝ දෙනා අකමැති වුවත් සුදුළූණු යනු ඉවත නොදැමිය හැකිතරම් වටිනාකමකින් යුතු පෝෂණීය ආහාරයක්.

Related Articles

Don't Miss


Latest Articles