පිළිකා නසා සිරුරේ ලේ වඩන ”කොස්”

දකුණු සහ අග්නිදිග ආසියාවට ආවේණික නිවර්තන පලතුරක් වන කොස්, එහි වයනය සහ රසය නිසා මස් ආදේශකයක් ලෙස මෑත වසරවලදී ජනප්‍රිය වී ඇත. එමෙන් ම එය විවිධ පෝෂණ ගුණාංගවලට හේතු වන සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභ රාශියකින් ද පිරී ඇත.

කොස් යනු අඩු කැලරි ආහාරයක් වන අතර ග්‍රෑම් 100කට කැලරි 155ක් පමණ අඩංගු වේ. එය තන්තු වලින් ද පොහොසත් වන අතර  ආහාර ජීර්ණයට රුකුල් දෙන විශිෂ්ට ආහාරයක්. තන්තු මගින් මලබද්ධය සහ  බඩවැල් සින්ඩ්‍රෝමය වැනි අනෙකුත් ආහාර ජීර්ණ ආබාධ වැළැක්වීමට උපකාරී වේ. මීට අමතරව, ඉහළ තන්තු අන්තර්ගතය රුධිරයේ සීනි මට්ටම පාලනය කිරීමට උපකාරී වන අතර, දියවැඩියාව ඇති පුද්ගලයින් සඳහා කොස් කදිම විකල්පයකි.

ප්‍රතිශක්තිකරණය ඉහළ නංවයි.

කොස් වල ඇති වැදගත්ම වාසියක් වන්නේ ශරීරයේ ප්‍රතිශක්තිකරණ පද්ධතියට වැදගත් කාර්යභාරයක් ඉටු කරන විටමින් C අන්තර්ගතයයි. විටමින් C ප්‍රතිඔක්සිකාරකයක් වන අතර මුක්ත ඛණ්ඩක මගින් සිදුවන හානිවලින් සෛල ආරක්ෂා කිරීමට උපකාරී වේ. සෞඛ්‍ය සම්පන්න සම සහ හිසකෙස් සඳහා අත්‍යවශ්‍ය වන යකඩ සහ කොලජන් නිෂ්පාදනය අවශෝෂණය කිරීම ද එය ප්‍රවර්ධනය කරයි.

හෘද රෝග සහ ආඝාත අවදානම අඩු කරයි.

කොස් ඇට පොටෑසියම් වල විශිෂ්ට ප්‍රභවයක් වන අතර එය රුධිර පීඩනය සහ මාංශ පේශි ක්‍රියාකාරිත්වය නියාමනය කිරීමට උපකාරී වේ. කොස් වල ඇති පොටෑසියම් අන්තර්ගතය ශරීරයේ සෝඩියම් මට්ටම සමතුලිත කිරීමට උපකාරී වන අතර හෘද රෝග හා ආඝාත අවදානම අඩු කරයි.

ඇතැම් පිළිකා ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කරයි.

විටමින් සහ ඛනිජ ලවණවලට අමතරව, කොස් වල ෆයිටෝනූට්‍රියන්ට් ද පිරී ඇති අතර ඒවා බෝනොවෙන රෝග වළක්වා ගැනීමට සහ යහපත් සෞඛ්‍යයක් ප්‍රවර්ධනය කිරීමට උපකාරී වේ. කොස් වල ඇති එවැනි එක් ෆයිටොනූට්‍රියන්ට් එකක් වන්නේ කැරොටිනොයිඩ්ස් වන අතර එය අක්ෂි සෞඛ්‍යයට හිතකර වන අතර ඇතැම් පිළිකා වර්ග ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කරයි.

ප්‍රතිඔක්සිකාරකවලින් පොහොසත් ය.

තවද, කොස් යනු ෆ්ලේවනොයිඩ් සහ සැන්ටින්, ලයිකොපීන් සහ බීටා-කැරොටින් වැනි ප්‍රතිඔක්සිකාරක වලින් පොහොසත් ප්‍රභවයක් වන අතර එය ඔක්සිකාරක ආතතියට සහ දැවිල්ලට එරෙහිව සටන් කිරීමට උපකාරී වන අතර පිළිකා, දියවැඩියාව සහ හෘද රෝග වැනි නිදන්ගත රෝග ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කරයි.

පෝෂණීය නිර්මාංශ විකල්පයකි.

කොස්වල සියලුම අත්‍යවශ්‍ය ඇමයිනෝ අම්ල අඩංගු වන අතර එය සත්ත්ව ආහාර වලින් තොර සහ නිර්මාංශිකයින් සඳහා විශිෂ්ට ආහාර විකල්පයක් බවට පත් කරයි. එය ග්ලූටන් රහිත මෙන් ම කොලෙස්ටරෝල් වලින් තොර වන අතර, එය ග්ලූටන් අසාත්මික සහ අධික කොලෙස්ටරෝල් ඇති පුද්ගලයින්ට හිතකර වේ.

රක්තහීනතාවයට එරෙහිව සටන් කරයි.

කොස් ඇටවල සෞඛ්‍යයට අත්‍යවශ්‍ය වන කැල්සියම්, මැග්නීසියම් සහ පොස්පරස් සහ රතු රුධිර සෛල සෑදීමට සහ යකඩ ඌනතාවය රක්තහීනතාවයට එරෙහිව සටන් කිරීමට අවශ්‍ය යකඩ වලින් ද පොහොසත් ය. කෙසේ වෙතත්, කොස් වල ෆෲක්ටන් නම් අද්විතීය කාබෝහයිඩ්‍රේට් අඩංගු වන අතර එය සමහර අයට ජීර්ණය කිරීමට අපහසු විය හැකි බව සඳහන් කිරීම වටී.

අවසාන වශයෙන්, කොස් යනු සුවිශාල පෝෂණ පැතිකඩක් සහිත පෝෂ්‍ය පදාර්ථ බහුල ආහාරයකි. එය අඩු කැලරි, වැඩි තන්තු සහ විටමින්, ඛණිජ ලවණ සහ ෆයිටොනූට්‍රියන්ට් වලින් පොහොසත් ය. ඔබේ ආහාර වේලට කොස් ඇතුළත් කිරීමෙන් ආහාර ජීර්ණය වැඩි දියුණු කිරීම, ප්‍රතිශක්තිය වැඩි කිරීම, රුධිරයේ සීනි සහ පීඩන මට්ටම නියාමනය කිරීම, අස්ථි හා සමේ සෞඛ්‍යය ප්‍රවර්ධනය කිරීම සහ නිදන්ගත රෝග ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කිරීම වැනි සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභ රාශියක් ලබා දේ.

Related Articles

Don't Miss


Latest Articles