මරණයෙන් කෙළවර විය හැකි ආහාර අසාත්මිකතාව

අප එදිනෙදා ගන්නා ආහාර වර්ණවත් මෙන්ම රසවත් කිරීම සඳහා විවිධ රස කාරක මෙන්ම වර්ණක භාවිතා  කරනවා. නමුත් බොහොමයක් දෙනෙකුටමේ රසායන ද්‍රව්‍යයන් ඉතාමත්ම අහිතකර බව බොහෝ දෙනෙක් දන්නේ නැහැ. ඒ වගේම සමහර ආහාර වර්ග ස්වභාවයෙන්ම අසාත්මික ලක්ෂණයන් ඇති කරනවා.  රසයට පමණක් අවධානය යොමු කළොත් සිදුවිය හැකි හානිය ඉතාමත් විශාල බව අමුතුවෙන් කිව යුතුත් නැහැ.

අසාත්මිකතාවක් බව අප දැන ගන්නේ කොහොමද?

  • පලු දැමීම
  • ඇඟ ඉදිමීම
  • රතු පැහැ ගැනීම
  • කැසීම
  • හුස්ම ගැනීමේ අපහසුව
  • උදරයේ වේදනාව
  • බඩ පුරවා දැමීම
  • දද  හෝ එග්සිමා තත්වයන් ඇතිවීම

අසාත්මිකතාව අධි සංවේදී වීමෙන් ඇතිවෙන ප්‍රතිඵල

  • මෙහි ප්‍රධානතම ලක්ෂණය වන්නේ මුව වටා ඇතිවන හිරි ගතියකි. එසේම රෝගියාට ශරීරයේ උණුසුම් ගතියක් දැනේ.
  • ශරීරයේ අප්‍රාණික බව
  • හුස්ම ගැනීමේ අපහසුව
  • උදරයේ වේදනව
  • වමනය
  • බුරුලට මල

අසාත්මිකතාව සහ කුඩා දරුවන්

විවිධ ආහාර වැඩිහිටියන්ට වඩා කුඩා දරුවන්ට අසාත්මිකතාවන් ඇති කරනවා.

  • ඉස්සන් කකුළුවන්
  • සමහර මාළු වර්ග
  • කිරි ආහාර
  • බිත්තර සහ විවිධ ධාන්‍ය
  • වර්ණක සහ රස කාරක නිසා ඇදුම රෝගය ඇති වීමේ අවදානම

ප්‍රතිකාර

යම් ආහාරයක් එක් වතාවක් අසාත්මික වී නම් එය මතකයේ තබා ගැනීම වැදගත්. රෝහලට ගෙන යාමට පෙර කළ යුතු දේ පිළිබඳව පෙර සුදානමකින් පසු වීම. හැකි ඉක්මනින් රෝහල් ගත කිරීම.

– ඉරේෂා –

Related Articles

Don't Miss



Latest Articles

ශරදාකාසේ -34

"විකාර නැතුව ඒ මහත්තයව බැඳපං පංචලී. මොන දේ වුණත් නීතියෙන් බැඳගන්න එකේ වාසිය ගැනයි හිතන්න ඕනෙ. මන් දන්න සෑම්පලේ ගෑනුනං හිතන්නෙ ඒ...

එයා වගේ යාළුවෙක්

“හායි! අසේලා” “හායි! හායි! ශානා ….ඔයාගේ ලස්සන…..” “ආ,ඔයා විතරයි මට ලස්සනයි කිව්වෙ.මග දිගට දකින දකින අය...

හිමගිරි අරණ -19

"එකට වැඩ කරන නිසා අයියේ අක්කේ නංගි මල්ලි කියා ගත්තෙ නැතුවට මම අක්කා තමයි." හිමාෂා කියන්නේ හිනැහෙමිනි.කාර්යාලයේ හිඳින වයසින්...

(අ)හිමි සිහින -123

මම මගේ ක්ෂේත්‍රයේ මට හැකි උපරිමයෙන් ඉදිරියට එන්නට වෙනකොට කටයුතු කරමින් සිටියා.හැබෑවටම මම ඒ වෙනකොට රටේ බොහෝ පිරිසක් දන්නා චරිතයක් බවට පත්වෙමින්...

ශරදාකාසේ -33

පංචලී පුතෙකු බිහි කළා ය. පෞද්ගලික රෝහලක සුව පහසු ලෙස ඒ අත්දැකීම විඳ ගන්නට ශාරද ඇය ට අවස්ථාව උදා කර දී තිබුණේ...