ආමන්ඩ් කියන්නේ ඉතාම රසවත් පමණක් නොව පුළුල් පරාසයක සෞඛ්ය ප්රතිලාභ ලබා දෙන පෝෂ්ය පදාර්ථ වලින් පොහොසත් ඇට වර්ගයක්. එය අත්යවශ්ය විටමින්, ඛනිජ ලවණ, සෞඛ්ය සම්පන්න මේද සහ ප්රතිඔක්සිකාරක වලින් පිරී ඇති අතර ආමන්ඩ් දිනපතා ආහාරයට එකතු කර ගැනීම මගින් ඔබට පහසුවෙන්ම අත්විඳින්නට හැකියාව ලැබෙන සෞඛ්ය ප්රතිලාභ ගැනයි මේ ලිපිය.
අත්යවශ්ය පෝෂ්ය පදාර්ථ
ආමන්ඩ් , පෝෂ්ය පදාර්ථවල බලාගාරයක් ලෙස හඳුන්වන අතර වන අතර එය අත්යවශ්ය විටමින් සහ ඛනිජ ලවණ රාශියක් ඔබේ ශරීරයට ලබා දෙනවා.
විටමින් E: ඔක්සිකාරක හානිවලින් ශරීරයේ සෛල ආරක්ෂා කිරීමට උපකාරී වන ප්රබල ප්රතිඔක්සිකාරකයකි.
මැග්නීසියම්: මාංශ පේශි ක්රියාකාරිත්වය, ස්නායු ක්රියාකාරිත්වය සහ ශක්ති නිෂ්පාදනය සඳහා වැදගත් වනවා.
සෞඛ්ය සම්පන්න මේද: හෘද සෞඛ්යයට සහාය වන මොනොසැටරේටඩ් මේද වලින් පොහොසත් වනවා.
තන්තු: ආහාර දිරවීමට සහ සෞඛ්ය සම්පන්න බඩවැල් පවත්වා ගැනීමට උපකාරී වනවා.
ප්රෝටීන්: පටක අලුත්වැඩියාව, මාංශ පේශි ගොඩනැගීම සහ සමස්ත ශාරීරික ක්රියාකාරකම් සඳහා අත්යවශ්ය වනවා
හෘද සෞඛ්යය වැඩි දියුණු කිරීම
ආමන්ඩ් හෘද සෞඛ්යයට විශේෂයෙන්ම ප්රයෝජනවත් වනවා. ඒවා ඒක අසංතෘප්ත මේද හා ප්රතිඔක්සිකාරක වලින් පොහොසත් වන අතර, ශරීරයේ ඇති අහිතකර කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම (LDL) අඩු කිරීමට සහ හිතකර කොලෙස්ටරෝල් (HDL) වැඩි කිරීමට දායක වනවා. ආමන්ඩ් නිතිපතා පරිභෝජනය කිරීමෙන් කරදර රෝග ඇතිවීමේ අවධානම බොහෝ දුරට අඩු කරනවා.
ශරීරයේ බර කළමනාකරණයට උපකාරී වීම
කැලරි අධික වුවද, මධ්යස්ථව පරිභෝජනය කරන විට ආමන්ඩ් බර කළමනාකරණයට උපකාරී වනවා. ආමන්ඩ් වල සෞඛ්ය සම්පන්න මේද, තන්තු සහ ප්රෝටීන් සංයෝජනය ඔබේ කුසගින්න මැඩපැවැත්වීමට සහ තෘප්තිය ප්රවර්ධනය කිරීමට හේතු වනවා. සමබර ආහාර වේලකට ආමන්ඩ් ඇතුළත් කිරීම බර අඩු කර ගැනීමට සහ අධික ලෙස ආහාර ගැනීම වැළැක්වීමට උපකාරී වන බව අධ්යයනවලින් පෙන්වා දී ඇති අතර එයට හේතුව ලෙස දක්වා ඇත්තේ ආමන්ඩ් මගින් රුධිරයේ සීනි සහ ඉන්සියුලින් මට්ටම ස්ථාවර කිරීමයි.
මොළයේ ක්රියාකාරිත්වය වැඩි දියුණු කරයි
සංජානන ක්රියාකාරිත්වයට ඇති කරන ධනාත්මක බලපෑම් නිසා ආමන්ඩ් බොහෝ විට ” Brain food ” ලෙස හැඳින්වෙනවා. ඒවා විටමින් E වලින් පොහොසත් වන අතර, එය විශේෂයෙන් වැඩිහිටියන් තුළ ඇතිවිය හැකි සංජානන පරිහානියෙන් ආරක්ෂා කරන බව අධ්යනයන් මගින් පෙන්වා දී තියෙනවා. ඊට අමතරව, ආමන්ඩ් වල රයිබොෆ්ලැවින් සහ L-කානිටීන් අඩංගු වන අතර ඒවා මොළයේ සෞඛ්යයට සහාය වන සහ ඇල්සයිමර් රෝගයේ අවදානම පවා අඩු කළ හැකි පෝෂ්ය පදාර්ථ ලෙස හැඳින්වෙනවා. ඒ වගේම දිනපතා ආමන්ඩ් ආහාරයට ගැනීමෙන් මතකය ශක්තිය වර්ධනය කර ගැනීමටත් හැකියාව ලැබෙනවා.
රුධිරයේ සීනි මට්ටම නියාමනය කිරීම
දියවැඩියාවෙන් පෙළෙන අයට හෝ රුධිරයේ සීනි මට්ටම නියාමනය කිරීමට බලාපොරොත්තු වන අයට, ආමන්ඩ් විශිෂ්ට තේරීමක් ලෙස සැලකෙනවා . ආමන්ඩ් වල ඇති සෞඛ්ය සම්පන්න මේද, තන්තු සහ ප්රෝටීන් රුධිරයට සීනි අවශෝෂණය මන්දගාමී කිරීමට උපකාරී වන අතර රුධිරයේ සීනි මට්ටම ඉහළ යාම වළක්වනවා. දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාව කළමනාකරණය කිරීම සහ වැළැක්වීම සඳහා ඉතා වැදගත් වන ආමන්ඩ් ඉන්සියුලින් සංවේදීතාව ද වැඩි දියුණු කරනවා.
නිරෝගී සමක් ලබා දීම
ආමන්ඩ් යනු විටමින් E හි ස්වාභාවික ප්රභවයක් වන අතර එය සමේ සෞඛ්යයට ප්රධාන කාර්යභාරයක් ඉටු කරන ප්රබල ප්රතිඔක්සිකාරකයක් ලෙස හැඳින්වෙනවා . ආමන්ඩ් නිතිපතා පරිභෝජනය කිරීමෙන් UV විකිරණවල හානිකර බලපෑම් වලින් සම ආරක්ෂා කිරීමට, රැළි පෙනුම අඩු කිරීමට සහ තරුණ පැහැයක් ප්රවර්ධනය කිරීමට උපකාරී වනවා . සමේ තෙතමනය ආරක්ෂා කිරීමට සහ පෝෂණය කිරීමට ඇති හැකියාව නිසා ආමන්ඩ් තෙල් සම ආරක්ෂණ නිෂ්පාදනවල ද බහුලව භාවිතා වනවා.
ආහාර ජීර්ණ සෞඛ්යය වැඩි දියුණු කිරීම
ආමන්ඩ් වල තන්තු බහුල වන අතර එය සෞඛ්ය සම්පන්න ආහාර ජීර්ණ පද්ධතියක් පවත්වා ගැනීම සඳහා බෙහෙවින් උපකාරී වනවා. ආමන්ඩ් වැනි තන්තු බහුල ආහාර පරිභෝජනය බඩවැල් චලනය නියාමනය කිරීමට, මලබද්ධය වැළැක්වීමට සහ සමස්ත ආහාර ජීර්ණ සෞඛ්යය ප්රවර්ධනය කිරීමට දායක වන අතර ඊට අමතරව, ආමන්ඩ් වල ඇති ප්රීබියොටික් මගින් බඩවැල් සෞඛ්යය තවදුරටත් වැඩි දියුණු කිරීමට උපකාරී වන අතර එමඟින් බඩවැල් බැක්ටීරියා වර්ධනයට සහාය වනවා.
ප්රතිශක්තිකරණ ක්රියාකාරිත්වය වැඩි දියුණු කිරීම
ආමන්ඩ් වල ඇති විටමින් E සහ ප්රතිඔක්සිකාරක , ප්රතිශක්තිකරණ පද්ධතිය වැඩි දියුණු කිරීමේදී විශාල කාර්යභාරයක් ඉටු කරනවා . ප්රතිශක්තිකරණ පද්ධතිය දුර්වල කළ හැකි ආකාර මගින් ශරීරය ආරක්ෂා කිරීමට විටමින් E උපකාරී වනවා. ප්රතිශක්තිකරණ සෛල නිෂ්පාදනයට සහාය වන සින්ක් සහ අනෙකුත් පෝෂ්ය පදාර්ථ ද ආමන්ඩ් වල අඩංගු වන අතර, ආසාදන හා රෝග වලට එරෙහිව සටන් කිරීමට ශරීරයට ඇති හැකියාව වැඩි දියුණු කරනවා.
අස්ථි සෞඛ්යය ප්රවර්ධනය කිරීම
ශක්තිමත් හා සෞඛ්ය සම්පන්න අස්ථි පවත්වා ගැනීම සඳහා අත්යවශ්ය වන මැග්නීසියම් වල විශිෂ්ට ප්රභවයක් ලෙස ආමන්ඩ් සැලකෙනවා. අස්ථි ඝනත්වය වැඩි දියුණු කිරීමට සහ ඔස්ටියෝපොරෝසිස් වැනි අස්ථි ආශ්රිත ගැටළු වළක්වා ගැනීමට මැග්නීසියම් කැල්සියම් සමඟ එක්ව ක්රියා කරන අතර නිතිපතා ආමන්ඩ් ආහාරයට ගැනීමෙන්, කාලයත් සමඟ වඩා හොඳ අස්ථි සෞඛ්යයක් ලබා ගැනීමට ඔබට හැකියාව ලැබෙනවා
ඔබේ දෛනික ආහාර වේලට එකතු කරගෙන, snack එකක් ලෙස හෝ smoothie එකක් ලෙස ආමන්ඩ් පරිභෝජනය කිරීම මගින් ඔබට ඉහත සඳහන් සෞඛ්ය ප්රතිලාභ ලබා ගැනීමට ඔබට හැකිවනවා.කෙසේ වෙතත් ආමන්ඩ් වල යම් කැලරි ප්රමාණයක් අඩංගු වන නිසා ඒවා පරිභෝජනය කිරීමේදී මධ්යස්ථ ප්රමාණයක් පරිභෝජනය කිරීමටත් ඔබ වග බලා ගත යුතුයි.
ReplyForwardAdd reaction |