බර අඩු කර ගැනීමට අපේක්ෂා කරන අය බොහෝ විට අධි ප්රෝටීන් ආහාර වේලක් අනුගමනය කිරීමට තීරණය කරයි. ප්රෝටීන් ආහාරයට ගැනීම පුද්ගලයෙකුට පූර්ණ බවක් දැනීමට උපකාරී වන අතර එමඟින් සමස්ත කැලරි ප්රමාණය අඩු වේ. අධි ප්රෝටීන් ආහාරවලට සාමාන්යයෙන් විශාල ප්රෝටීන් ප්රමාණයක් ඇතුළත් වන අතර කාබෝහයිඩ්රේට් කුඩා ප්රමාණයක් පමණක් ඇතුළත් වේ.
බොහෝ අය මස්, මාළු, කිරි නිෂ්පාදන, බෝංචි සහ රනිල කුලයට අයත් බෝග, බිත්තර සහ ඇස්පැගරස්, නිවිති වැනි ප්රෝටීන් වලින් පොහොසත් එළවළු ආහාරයට ගැනීමෙන් ඉහළ ප්රෝටීන් ආහාර වේලක් අනුගමනය කිරීමට උත්සුක වෙති.
මෙම ඩයට් ප්ලෑන් එක අනුගමනය කරන පුද්ගලයින් බොහෝ විට ඔවුන් ලබා ගන්නා කාබෝහයිඩ්රේට් ප්රමාණය අඩු කිරීම සිදු කරයි. ඒ අනුව ඔවුන් අධික ලෙස සැකසූ ආහාර, පාන් සහ වෙනත් බේක් කළ පිටි ආහාර, රස කැවිලි, සුදු පැස්ටා සහ සහල් පරිභෝජනය සීමා කිරීම කළ යුතු වේ.
මෙම ලිපියෙන් අපි ප්රෝටීන් බහුල ආහාර රටාවක් අනුභව කරන්නේ කෙසේද, ඇතුළත් කළ යුතු සහ බැහැර කළ යුතු ආහාර සහ මෙම ආහාර වේල අනුගමනය කිරීමෙන් ඇති විය හැකි අහිතකර ප්රතිවිපාක විස්තර කරමු.
හයි ප්රෝටීන් ඩයට් ලබා ගන්නා විට භාවිතා කළ යුතු සහ වැළකිය යුතු ආහාර
ඉහළ ප්රෝටීන් සහිත ආහාර වේලක් ලබා ගන්නා විට නිවැරදි ආහාර තෝරා ගැනීම උපරිම ඵලදායීතාව සඳහා වැදගත් වේ.
ඉහළ ප්රෝටීන් ආහාර සැලසුම් සඳහා සුදුසු විය හැකි විශිෂ්ට ප්රෝටීන් ප්රභවයන්ගෙන් යුත් ආහාර කිහිපයක් පහත දැක්වේ:
බිත්තර
හරක් මස්
කුකුල් මස්
කලුකුම් මස්
බෝංචි
කූනිස්සන්
වට්ටක්කා ඇට, රටකජු සහ ආමන්ඩ් වැනි ඇට වර්ග සහ බීජ
සැමන් මාලු
whey හෝ ශාක ප්රෝටීන් ෂේක්
පරිප්පු
Quinoa
කඩල
ඕට්ස්
ග්රීක යෝගට්, එළකිරි හෝ චීස් වැනි කිරි නිෂ්පාදන
බ්රොකොලි ඇතුළු එවැනි එළවළු
ඉහළ ප්රෝටීන් සහිත ආහාර වේලක් ලබා ගන්නා අය සාමාන්යයෙන් පහත සඳහන් ආහාරවලින් වැළකී සිටිය යුතුය.
පැණිරස රසකැවිලි, බේක් කළ පිටි ආහාර සහ සෝඩා වැනි පිරිපහදු කළ සීනි අඩංගු නිෂ්පාදන
අධික ලෙස සැකසූ ආහාර
ඉහළ ප්රෝටීන් සහිත ආහාර වේලක් ලබා ගැනීමෙන් ඔබට ලැබෙන ප්රතිලාභ
බර අඩු කර ගැනීමට අමතරව, ප්රෝටීන් ශරීරයට අත්යවශ්ය ප්රතිලාභ කිහිපයක් ලබා දෙයි.
ශරීරය පුරා රසායනික ප්රතික්රියා දහස් ගණනක් බල ගැන්වීමට උපකාර වන එන්සයිම සැපයීම.
හිසකෙස්, සම, මාංශ පේශි සහ අස්ථි නඩත්තු කිරීමට සහ අලුත්වැඩියා කිරීමට ශරීරයට උපකාර කරයි.
ශරීරයේ අවයව හා සෛල වර්ධනය කිරීමට උපකාර වන හෝමෝන නිපදවීමට ඇතැම් ප්රෝටීන් අවශ්ය වේ
ප්රෝටීන් ඇමයිනෝ අම්ල ද සපයයි. ඇමයිනෝ අම්ල 22 ක් ඇති අතර ඒවායින් 9 ක් ශරීරයෙන් නිපදවන්නේ නැති නිසා ආහාර වේලෙන් ලබාගත යුතුය.
සතුන්ගෙන් ලැබෙන ප්රෝටීන් වල සියලුම ඇමයිනෝ අම්ල අඩංගු වන බැවින් මිනිසුන් එය සම්පූර්ණ ප්රෝටීනයක් ලෙස හඳුන්වයි. ඊට ප්රතිවිරුද්ධව, බොහෝ ශාක ප්රෝටීන මගින් ඇමයිනෝ අම්ල සමහරක් පමණක් සපයයි, එයින් අදහස් කරන්නේ මිනිසුන්ට අත්යවශ්ය ඇමයිනෝ අම්ල සියල්ල ලබා ගැනීම සඳහා වෙනත් ප්රෝටීන් ප්රභවයන් සමඟ ඒවා ඒකාබද්ධ කළ යුතු බවයි.
මෙම ආහාර පාලන ක්රමයේ ඇති අවදානම් අවස්ථා
බොහෝ දෙනෙකුට අවම වශයෙන් කෙටි කාලයක් සඳහා හෝ ඉහළ ප්රෝටීන් ආහාර වේලක් ආරක්ෂිතව අනුගමනය කළ හැකිය.
සමහර අධ්යයනවලින් පෙන්නුම් කරන්නේ ඉහළ මට්ටමේ ප්රෝටීන් ප්රමාණයක් දිගු කාලීනව ලබා ගැනීම වකුගඩු වලට අහිතකර ලෙස බලපානු ඇති බවයි. නමුත් තවට් පර්යේෂණ මූලාශ්ර පෙන්වා දෙන්නේ නිරෝගී වකුගඩු ඇති පුද්ගලයින්ට කිසිදු අහිතකර ප්රතිවිපාකයක් මෙයින් අත්විඳිය නොහැකි බවයි.
කෙසේ වෙතත්, සායනික පර්යේෂණ මූලාශ්ර යෝජනා කරන්නේ වකුගඩු රෝගයෙන් පෙළෙන පුද්ගලයින් අධි ප්රෝටීන් ආහාර අනුභව නොකළ යුතු බවයි.
ඒ හා සමානව, වකුගඩු ගල් වලට ගොදුරු වීමට අවදානමක් ඇති පුද්ගලයින් අධි ප්රෝටීන් ආහාර වලින් වැළකී සිටිය යුතු බව පෙනේ. විශේෂයෙන් සත්ව ප්රෝටීන් විශාල ප්රමාණයක් භාවිතා කිරීම ගැන ඔවුන් සැලකිලිමත් විය යුතු ය.
වෙනත් රෝගී තත්වයන් ඇති පුද්ගලයින් අධි ප්රෝටීන් ආහාර වේලක් අනුගමනය කිරීමට පෙර ඔවුන් සම්බන්ධසෞඛ්ය සේවා වෘත්තිකයෙකු සමඟ කතා කළ යුතුය.
කෙටි කාලීන අධ්යයනවලින් පෙන්නුම් කරන්නේ අධි ප්රෝටීන් ආහාර මගින් බර අඩු කර ගැනීමට උපාකාරී වන බවයි.
සමස්ත සෞඛ්යයට අධි ප්රෝටීන් ආහාරවල දිගු කාලීන බලපෑම් පිළිබඳ පර්යේෂණයක් නොමැති බව මතක තබා ගැනීම වැදගත්ය.