මස් මාංශ වර්ග කන්න කැමති අය ගොඩක් ඉන්නවා. හැමෝටම නිර්මාංශ වෙන්නත් බෑ, එහෙම වෙන්න කියලා කියන්නත් අපිට බෑ. ඒ වගේම තමයි සමහරුන්ට අනුව නම් මේ “මං මාංශ කන එක හරි පව් වැඩක්” වුනාට සමහර අත්යවශ්ය පෝෂ්ය පදාර්ත වර්ග ශරීරයට එකතුකරගන්න ගොඩ්ක අය මේ මස් මාංශ වර්ග වලට යොමුවෙලා තියෙනවා.
ඔය අතරෙන් සත්ත්ව පීකුදු, වකුගඩු, හදවත් වගේ මාංශ කොටස් ආහාරයට ගැනීම ගැන අපේ මිනිස්සු අතරෙ එක එක කතන්දර ඇතිවෙලා තියෙනවා. මේ වෙද්දි සමාජයේ සමහර අපේ මිනිස්සු අතරෙ කතාවක් ගොඩ නැගිලා තියෙනවා මේ වගේ ආහාර වර්ග ආහාරයට ගන්න එක නුසුදුසුයි සහ මේ වගේ ශරීර අවයව කොටස් වල විෂ වර්ග තැන්පත් වෙලා තියෙනවා කියලා.
ඇත්තටම මේ පීකුදු, හදවත්, වකුගඩු වගේ සත්ත්ව අවයව මාංශ එහෙමත් නැත්තම් Organ Meat කියන්නෙ ශරීරයට අරගන්න නරක දෙයක් ද?
අන්න ඒ ගැන තමයි අපි අද ඔයාලා එක්ක කතාකරන්න යන්නෙ.
මේ සත්ත්ව මාංශ වර්ග අපිට කොටස් දෙකකට කඩන්න පුලුවන්. එකක් තමයි මාංශමය කොටස එහෙම නැත්ත, Muscles. අනිත් කොටස තමයි මේ අවයව නැතිනම් Organ Meat කොටස්. අක්මාව, හදවත්, වකුගඩු වගේ දේවල් තමයි මේකට අයිති වෙන්නෙ. මේ වගේOrgan Meat කියන්නෙ ශරීරයට විටමින්, ඛනිජ ලවණ සහ ප්රෝටීන් ශරීරයට අරහෙන එන හොඳ ආහර ප්රභවයක් විදියට මේ Organ Meat හඳුන්වන්න අපිට පුලුවන්.
මොනවද මේවයි තියෙන ගුණ?
Organ Meat කියන්නෙ ඉතාම පෝෂ්යදායී ආහාරයක්. අක්මාව වගේ මස් වල විටමින් සහ ඛනිජ ලවණ විශාල ප්රමාණයක් අඩංගු වෙනවා. හරක් මස් අක්මාව ග්රෑම් 100ක කෑල්ලකින් කැලරි 191ක්, ප්රෝටීන් ග්රෑම් 29ක්, විටමින් B12 දිනපතා අවශ්ය මට්ටමේ 2715%ක්, විටමින් A 1048%ක්, තඹ 1588%ක් සහ මීට අමතරව විටමින් B6, නියාසින්, සෙලේනියම්, යකඩ වගේ පෝෂ්ය පදාර්ත හොඳ ප්රමාණයක් ලබාගන්න හැකියාව තියෙනවා. මේ වගේ පෝෂණ ගුණාංග ශරීරයේ රුධිර සෛල නිර්මාණය, ශක්තිමත් ප්රතිශක්ති පද්ධතියක් සහ මනෝබලය වර්ධනය කරන්න උදව් වෙනවා. අක්මාව වගේ මස් පිසන විට නිසි ආකාරයෙන් පිසීම වැදගත්. අමු මස් හෝ වැඩි කාලයක් උයන එක පෝෂණ අගය අඩු කරන්න පුළුවන් බව මතක තියාගන්නම ඕන. මේ වගේ පෝෂණ ගුණය අඩංගු Organ Meat ආහාරයට එකතු කරගන්න එක සෞඛ්ය සම්පන්න ආහාර පුරුද්දක්.
Organ Meat Diet එකට එකතු කරගන්න එකේ වාසි
· විශිෂ්ට යකඩ ප්රභවයක්: මස් වල Heme iron අඩංගු වන අතර ඒක ඉතාම bioavailable වන නිසා ශාක වලින් ලබාගන්න Heme iron වලට වඩා පහසුවෙන් ශරීරයට අවශෝෂණය වෙනවා
· කෑවට පස්සෙ ගොඩක් වෙලා යනකම් බඩගිනි එන්නෙ නෑ: බොහෝ අධ්යයනයන් පෙන්වා දී තියෙනවා අධි ප්රෝටීන් සහිත ආහාර රුචිය අඩු කර බඩ පිරිලා තියෙන හැඟීමක් ලබා දෙනවා කියලා. ඔවුන් ඔබේ පරිවෘත්තීය වේගය වැඩි කිරීමෙන් බර අඩු කර ගැනීම ප්රවර්ධනය කරන්න උදව් වෙනවා.
· මාංශ පේශි ස්කන්ධය රඳවා ගැනීමට උපකාර වෙන්න පුලුවන්: Organ Meat මාංශ පේශි ස්කන්ධය ගොඩනැගීමට සහ රඳවා ගැනීමට වැදගත් වන උසස් තත්ත්වයේ ප්රෝටීන් ප්රභවයක්.
· හොඳCholine ප්රභවය: අක්මාව වැනි අවයව මස් ලොව හොඳම choline ප්රභවයන් අතර තියෙනවා. එය මොළය, මාංශ පේශි සහ අක්මා සෞඛ්ය සඳහා අත්යවශ්ය පෝෂකයක් වන අතර එය බොහෝ දෙනෙකුට ප්රමාණවත් පරිදි ලබාගන්න පුලුවන් වෙන්නෙ නැහැ
·
·අඩු වියදම් කප්පාදු සහ නාස්තිය අඩු කිරීම: Organ Meat බොහෝ විට අඩු මිලකට සොයා ගන්න පුලුවන්.සත්වයාගේ මෙම කොටස් ආහාරයට ගැනීමෙන් ආහාර නාස්තිය ද අඩු වෙනවා.
කොලොස්ට්රෝල් වැඩිවෙන්න හේතුවෙනවද?
හරක් මස් මොළය, වකුගඩු සහ අක්මාව ඇතුළු අවයව මස් වල කොලෙස්ටරෝල් අධික වන අතර දෛනික අගය මිලිග්රෑම් 300 ක් පමණ තියෙනවා.
කොලෙස්ටරෝල් බොහෝ විට අවහිර වූ ධමනි, ඖෂධ සහ හෘද රෝග වලට හේතුවෙනවා. කොහොම වුණත්, බොහෝ කොලෙස්ටරෝල් නිපදවන්නේ අක්මාව මගින් වන අතර එය සෛල හා අවයවවල වැදගත් ක්රියාවලීන් සඳහා යොදා ගන්නවා. අධි රුධිර කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම හෘද වාහිනී රෝග අවදානම වැඩි කරනවා. ආහාර කොලෙස්ටරෝල් රුධිර කොලෙස්ටරෝල් තනිවම වැඩි කළ නොහැකි නමුත් අධික සංතෘප්ත සහ ට්රාන්ස් මේද එයට බලපානවා.
එක්සත් ජනපදයේ වැඩිහිටියන්ගේ දිගුකාලීන අධ්යයනයන් හයක් පිළිබඳ මෑත සමාලෝචනයකින් හොයාගෙන තියෙනවා කොලෙස්ටරෝල් ප්රමාණය වැඩි වන විට හෘද වාහිනී රෝග හෝ මරණ අවදානම වැඩි වෙනවා කියලා. සංතෘප්ත මේදය අඩු ආහාර වේලක් හොඳ හෘද සෞඛ්යයක් සමඟ දැඩි ලෙස සම්බන්ධ වන අතර සංතෘප්ත මේද ප්රමාණය අඩු කිරීමෙන් කොලෙස්ටරෝල් ප්රමාණය අඩු කරන්න පුලුවන්. ඇමරිකානු හෘද සංගමය උපදෙස් දෙන්නේ අධි රුධිර කොලෙස්ටරෝල් ඇති පුද්ගලයින්, විශේෂයෙන් දියවැඩියාව හෝ හෘදයාබාධ ඇතිවීමේ අවදානම වැඩි අය මේ ආහාර ගනිද්දි ප්රවේශම් වෙන්න ඕන කියලා.
Organ Meat ගන්න එකේ ප්රශ්න මොනවද?
රක්තවාතය අවදානම
Organ Meatවල පියුරීන් අධිකව අඩංගු වෙන නිසා එමඟින් යූරික් අම්ල මට්ටම වැඩි කළ හැකි අතර රක්තවාතය වැඩි කරන්න ඒක හේතුවක් වෙනවා. රක්තවාතය ඇති පුද්ගලයින් පරිභෝජනය සීමා කළ යුතු වෙන්නෙ ඒ නිසා.
විටමින් A සහ ගැබ් ගැනීම
Organ Meat වර්ග, විශේෂයෙන් අක්මාව, preformed විටමින් A වලින් පොහොසත්. ගර්භණී සමයේදී අධික ලෙස ආහාරයට ගැනීම උපත් ආබාධ ඇතිවීමේ අවදානම වැඩි කරනවා. Preformed විටමින් A සඳහා නිර්දේශිත සීමාව දිනකට 3,000 mcg RAE. අක්මාවේ තවත් බොහෝ දේ අඩංගු වෙන නිසා සමහර විශේෂඥයින් ගර්භණී සමයේදී මේවා ආහාරයට නොගන්න උපදෙස් දෙනවා.
Mad Cow රෝග පිළිබඳ සැලකිලිමත් වීම
දුර්ලභ වුවද, ප්රභේදයක් වන Creutzfeldt-Jakob රෝගය ගවයින්ගේ දූෂිත මොළයේ හෝ සුෂුම්නාව පටක පරිභෝජනය කිරීමෙන් ඇතිවෙන්න පුලුවන් නිසා ඒ වගේ දේවල් ගැනත් සැලකිලිමත් වෙන්න ඕන.
Organ Meat කියන්නෙ හොඳ, වෙනස් රසයක් තියෙන මාංශ ප්රභවයක් වගේම දැන් කාලෙ නම් ගොඩක් ආහාර රටාවල් එක්ක මේ වගේ කෑම එකතුවෙලා තියෙනවා. ඉතින් ඔයා තාම Organ Meat වලට අලුත් කෙනෙක් නම් ඔන්න Try එකක් දීලා බලන්න.
හැබැයි කන්න කලින් හොඳට හොයලා බලන්න, කන්නෙ මොනවද, කන්නෙ කොහොමද කියන එක!