ස්වභාවික ව සම රන්වන් කරනා බිටා කැරොටින් ගැන දැනගනිමු

මොනවද මේ සම රන්වන් පැහැ කරන බීටා කැරොටීන්?

බීටා-කැරොටින් යනු කැරට්, බතල, වට්ටක්කා සහ කැන්ටලූප් වැනි රතු, තැඹිලි සහ කහ පලතුරු සහ එළවළු වල දක්නට ලැබෙන කැරොටිනොයිඩ් සහ ශාක වර්ණක වර්ගයකි. එය ශරීරයේ විටමින් A බවට පරිවර්තනය වන ප්‍රතිඔක්සිකාරකයකි. බීටා-කැරොටින් සමේ සෞඛ්‍යය සහ පෙනුම කෙරෙහි විශාල බලපෑමක් සිදු කරයි.

සම හිරු එළියෙන් ආරක්ෂා කරයි.

සම සඳහා බීටා-කැරොටින් වල ප්‍රධාන ප්‍රතිලාභයක් වන්නේ හිරු එළියෙන් ආරක්ෂා වීමට ඇති හැකියාවයි. සූර්යයාගේ පාරජම්බුල කිරණ මගින් සමට නොබැඳුනු ඉලෙක්ට්‍රෝනවලින් හානි ඇති කළ හැකි අතර එය කලින් වයසට යාම, සමෙහි රැළි සහ පිළිස්සුණු ලප කැලැල් ඇති කරයි. බීටා-කැරොටින් මෙම නොබැඳුනු ඉලෙක්ට්‍රෝන උදාසීන කිරීමට සහ මෙම හානියෙන් සම ආරක්ෂා කිරීමට උපකාරී වේ. කෙසේ වෙතත්, බීටා-කැරොටින් හිරු ආවරණ හෝ වෙනත් හිරු ආරක්ෂණ පියවරයන් සඳහා ආදේශකයක් ලෙස භාවිතා නොකළ යුතු බව සැලකිල්ලට ගැනීම වැදගත්ය.

සමේ දැවිල්ල අඩු කරයි.

බීටා-කැරොටින් සමේ දැවිල්ල අඩු කිරීමෙන් සමේ වයනය සහ පෙනුම වැඩි දියුණු කිරීමට ද උපකාරී වේ. දැවිල්ල සමේ රතු පැහැය, වියළි බව සහ අනෙකුත් සමේ ගැටලු ඇති කරයි. බීටා-කැරොටින් වල ප්‍රතිඔක්සිකාරක ගුණය දැවිල්ල අඩු කිරීමට සහ නිරෝගී සමක් පවත්වාගෙන යාමට උපකාරී වේ.

සම පැහැපත් කිරීමේ ගුණවලින් යුක්තයි.

බීටා-කැරොටින්වල සම පැහැපත් කිරීමේ ගුණ ද ඇත. යුරෝපීය ජෛව ඖෂධ පිළිබඳ සඟරාවේ අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ බීටා-කැරොටින් අඩංගු ක්‍රීම් එකක් හිරු එළියට නිරාවරණය වීමෙන් ඇතිවන සමේ අඳුරු පැල්ලම් ඉවත් කිරීමට ඵලදායී වන බවයි.

අධික පරිභෝජනය පරිස්සමින්!

බීටා-කැරොටින් සමට බොහෝ ප්‍රතිලාභ ලබා දෙන නමුත් බීටා-කැරොටින් අධික ලෙස පරිභෝජනය කිරීම හෝ බීටා-කැරොටින් බහුල ආහාර අධික ලෙස පරිභෝජනය කිරීම සමේ කහ පැහැයට හේතු විය හැකි බව සැලකිල්ලට ගැනීම වැදගත්ය. මෙය කැරොටිනීමියාව ලෙස හඳුන්වන අතර බීටා-කැරොටින් ප්‍රමාණය අඩු වූ පසු නිරාකරණය වන නිරෝගී තත්ත්වයකි.

සමස්තයක් වශයෙන්, බීටා-කැරොටින් සමේ සෞඛ්‍යය සහ පෙනුම සඳහා වටිනා පෝෂකයකි. කැරට්, බතල, නිවිති වැනි බීටා-කැරොටින් බහුල ආහාර ඔබේ ආහාර වේලට ඇතුළත් කර ගැනීම නිරෝගී සමට උපකාරී කරගත හැක.

බීටා කැරටින් අඩංගු ස්මූති වට්ටෝරුවක්

බීටා-කැරොටින් අඩංගු රසවත් ස්මූති වට්ටෝරුවක් මෙන්න.

අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය:

කැරට් කෝප්ප එකක්

කපාගත් අඹ කෝප්ප 1ක්

කපාගත් අන්නාසි කෝප්පයක්

තැඹිලි යුෂ කෝප්පයක්

මී පැණි තේ හැන්දක්

සියලුම අමුද්‍රව්‍ය බ්ලෙන්ඩරයකට එකතු කර සිහින් වන තෙක් මිශ්‍ර කරන්න.

මෙම ස්මූති වට්ටෝරුව රසවත් පමණක් නොව බීටා-කැරොටින්, විටමින් සී සහ අනෙකුත් පෝෂ්‍ය පදාර්ථවල එකතුවකි.

Related Articles

Don't Miss


Latest Articles