දියවැඩියාව තිබෙන අය නොගත යුතු ම පලතුරු

පලතුරු ස්නැක් එකක් ලෙස මෙන්ම සමබර ආහාර වේලක කොටසක් ලෙසද සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහර ලැයිස්තුවේ  ඉහළින් ම සිටියි. එහි තන්තු වැනි වැදගත් පෝෂ්‍ය පදාර්ථ රාශියක් අඩංගු වේ. කෙසේ වෙතත්, සමහර පලතුරු වල අධික සීනි අන්තර්ගතයක් ඇති අතර, එය රුධිරයේ සීනි වැඩිවීමට හේතු විය හැක. 

ඇමරිකානු ජාතික දියවැඩියා ආයතනය සහ ආහාර දිරවීමේ සහ වකුගඩු රෝග පිළිබඳ පර්‍යේෂණ මූලාශ්‍ර දියවැඩියා රෝගීන්ට සමබර ආහාර වේලක කොටසක් ලෙස පලතුරු ඇතුළත් කරන ලෙස නිර්දේශ කරයි.

පලතුරු සහ එළවළු ආහාරයට ගැනීමෙන් පුද්ගලයෙකුට හෘද රෝග සහ පිළිකා ඇතිවීමේ අවදානම අඩු විය හැක. පලතුරු විටමින්, ඛනිජ ලවණ සහ තන්තු වල වැදගත් ප්‍රභවයකි.

කෙසේ වෙතත්, පළතුරු ද සීනි අධික විය හැක. දියවැඩියා රෝගීන් රුධිරයේ සීනි වැඩිවීම වළක්වා ගැනීම සඳහා ඔවුන්ගේ සීනි පරිභෝජනය පිළිබඳව විමසිල්ලෙන් සිටිය යුතුය.

එනම්, පළතුරු වල සීනි වර්ගය සහ චොකලට් වැනි අනෙකුත් ආහාරවල සීනි වර්ගය අතර වෙනසක් ඇති බව තේරුම් ගත යුතු ය.

දියවැඩියා රෝගියෙකු ආහාරයට ගත යුතු සහ වළක්වා ගත යුතු පලතුරු මොනවාද සහ ඒවා දියවැඩියාවට සම්බන්ධ වන්නේ කෙසේද යන්න මෙම ලිපියෙන් ගවේෂණය කරනු ඇත.

දියවැඩියා රෝගියෙකු ආහාරයට නොගත යුතු පලතුරු

පොදුවේ ගත් කල, පුද්ගලයෙකු තම ආහාර වේලෙන් පලතුරු බැහැර නොකළ යුතුය. එක් 2017 අධ්‍යයනයක මූලාශ්‍රයක් යෝජනා කරන්නේ පලතුරු ආහාරයට ගැනීමෙන් දියවැඩියාව වළක්වා ගත හැකි බවයි.

කෙසේ වෙතත්, දැනටමත් දියවැඩියාව ඇති පුද්ගලයින් පහත සඳහන් පලතුරු ආහාරයට ගැනීම සීමා කිරීම වටී.

සීනි අධික පලතුරු

ග්ලයිසමික් දර්ශකය (GI) පෙන්නුම් කරන්නේ යම් ආහාරයක් අනුභව කිරීමෙන් පසු පුද්ගලයෙකුගේ රුධිරයේ සීනි කොපමණ වැඩි කළ හැකිද යන්නයි.

ආහාරයක GI අගය 70 ත් 100 ත් අතර තිබේ නම් එහි සීනි වැඩියි. මෙම පරාසයේ ලකුණු ඇති සමහර පලතුරු වලට ඇතුළත් වන්නේ:

කොමඩු
අධික ලෙස ඉදුණු කෙසෙල්
මෙම පලතුරු දියවැඩියා රෝගියෙකුට ආහාරයට ගැනීම සඳහා තවමත් ආරක්ෂිතයි. කෙසේ වෙතත්, ඔවුන් එය මධ්‍යස්ථව කළ යුතුය. අඩු GI අගයක් ඇති පලතුරු විශාල ප්‍රමාණයක් පරිභෝජනය කිරීම දියවැඩියා රෝගියෙකුට වඩාත් සුදුසු වේ.

අනෙකුත් බොහෝ පලතුරු වල අඩු-මධ්‍යම GI අගයක් ඇත. 

සීනි පිළිබඳ මිථ්‍යාව

බොහෝ අය විශ්වාස කරන්නේ පළතුරුවල  සීනි අධික බැවින් දියවැඩියාවෙන් පෙළෙන අය එය වළක්වා ගත යුතු බවයි.

කෙසේ වෙතත්, නැවුම් පලතුරු වල සීනි ‘සරල” සීනි නොවේ. සර ලසීනි යනු මී පැණි, සිරප්, පැණි සහ පැණිරස නොකළ පලතුරු සහ එළවළු යුෂ වල ඇති සීනි යි. නැවුම් පලතුරු වල ඇති සීනි ෆෲක්ටෝස් වන අතර එය පුද්ගලයෙකුගේ රුධිරයේ සීනි හෝ ඉන්සියුලින් මට්ටම් කෙරෙහි වැඩි බලපෑමක් ඇති නොකරයි.

චොක්ලට්, බේක් කළ පාන්පිටි ආහාර සහ සමහර සෝඩා වැනි ආහාරවල සරල සීනි මට්ටම ඉහළ මට්ටමක පවතින අතර එමඟින් රුධිරයේ සීනි වැඩිවීමට හේතු වේ.

කාබෝහයිඩ්රේට ඉහළ පලතුරු

දියවැඩියා රෝගයට අනුව, පුද්ගලයෙකු අනුභව කරන කාබෝහයිඩ්‍රේට් ප්‍රමාණය ඔවුන්ගේ රුධිරයේ සීනි මට්ටමට වඩාත්ම බලපායි.

යම් පුද්ගලයෙක් වැඩි කාබෝහයිඩ්‍රේට් ආහාර වේලක් අනුගමනය කරන්නේ නම්, පෝෂ්‍ය පදාර්ථ අඩු හෝ සෞඛ්‍යයට අහිතකර වෙනත් ආකාරවලින් ඔවුන් අනුභව කරන කාබෝහයිඩ්‍රේට් මොනවාදැයි හඳුනාගෙන ඒවා පළමුව කපා දැමිය යුතුය. නැවුම් පලතුරු බොහෝ සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභ දරයි. එබැවින් එය කපා දමනා ලැයිස්තුවේ පළමුවැන්න නොවිය යුතුයි.

මෙම වගුව අනෙකුත් ඉහළ කාබෝහයිඩ්‍රේට් ආහාර සමඟ සසඳන විට පලතුරු කිහිපයක කාබෝහයිඩ්‍රේට් අන්තර්ගතය ගෙනහැර දක්වයි.

මධ්‍යම ප්‍රමාණයේ ඇපල් ගෙඩියක් – 15-20 g 
චොකලට් මෆින් එකක් – 55g
විශාල කෙසෙල් ගෙඩියක් – 30g
සාමාන්‍ය සෝඩා මිලි ලීටර් 500 ක් – 54g
වියළි පලතුරු serving එකක් – 20g

පළතුරු යුෂ

රෝග පාලනය සහ වැළැක්වීමේ මධ්‍යස්ථානයේ (CDC) පර්‍යේෂණ මූලාශ්‍රය පවසන්නේ ආහාර වේලක් අතරතුර හෝ වෙනම පලතුරු යුෂ පානය කිරීම පුද්ගලයෙකුගේ රුධිරයේ සීනි මට්ටම ඉක්මනින් ඉහළ නංවන බවයි.

කෙසේ වෙතත්, පලතුරු වල ඇති කෙඳි සහ සරල සීනි සංයෝගය පුද්ගලයෙකු සම්පූර්ණ පලතුරු අනුභව කරන විට රුධිරයට සීනි අවශෝෂණය කිරීම මන්දගාමී කරයි.

2013 පර්යේෂණ පත්‍රිකාවක් මඟින් පලතුරු පරිභෝජනය පුද්ගලයෙකුට 2 වර්ගයේ දියවැඩියාව වැළඳීමේ සම්භාවිතාව කෙරෙහි බලපාන ආකාරය සොයා බැලීය.

ප්‍රතිඵලවලින් පෙනී ගියේ සම්පූර්ණ පලතුරු වැඩිපුර පරිභෝජනය කරන පුද්ගලයින්ට මෙම තත්ත්වය ඇතිවීමේ ඉඩකඩ අඩු බවයි. පළතුරු යුෂ විශාල ප්‍රමාණයක් පානය කරන පුද්ගලයින්ට මෙම රෝගය වැළඳීමට වැඩි ඉඩක් ඇත.

2017 අධ්‍යයන මූලාශ්‍රයකට ද ඒ හා  සමාන ප්‍රතිඵල ලැබී තිබුණි. පර්යේෂකයන් සොයාගෙන ඇත්තේ නැවුම් පලතුරු පරිභෝජනය පුද්ගලයෙකුගේ දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාව වර්ධනය වීමේ අවදානම අඩු කරන බවයි. නැවුම් පලතුරු නිතිපතා අනුභව කරන දියවැඩියා රෝගීන්ට හෘද වාහිනී අවහිරවීමේ  තත්වයන් ඇතිවීමේ හෝ මියයාමේ අවදානම අඩු බව ඔවුහු සොයා ගත්හ.

පලතුරු ලබා ගතයුතු ප්‍රමාණය

දියවැඩියා රෝගියෙකු දිනකට අවම වශයෙන් පලතුරු සහ එළවළු වර්ග 5 ක් වත් අනුභව කළ යුතුය.

ලබා ගතයුතු පලතුරු

දියවැඩියා රෝගීන්ගේ ආහාර වේලෙහි ඇති පොදු පලතුරු කිහිපයක් ලැයිස්තුගත කර තිබෙන්නේ මෙසේයි. මේවාට ඇතුළත් වන්නේ:

ඇපල්
අලිගැට පේර
කෙසෙල්
 දං
බ්ලූබෙරීස්
කොමඩු
චෙරි 
මිදි
පැණි කොමඩු
කිවි
අඹ
දොඩම්
ගස්ලබු
පීච්
පෙයාර්ස්
අන්නාසි
ස්ට්රෝබෙරි
ටැංජරීන්

Related Articles

Don't Miss


Latest Articles